E-mail Print PDF

ARTIȘTII  ÎL CELEBREAZĂ PE EMINESCU ȘI ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Mai mulți artiști plastici consacrați și tinere talente vor celebra, alături de creatori de poezie și proză, Ziua Culturii Naționale, printr-un eveniment intitulat “Eminescu- poezie, artă, viață”, care va avea loc, în perioada 15-25 ianuarie a.c., în elegantele săli ale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, din București..

Manifestarea, aflată la a patra ediție și organizată de Asociația RoBizArt, cu sprijinul Ministerului Culturii și cel al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, sub coordonarea profesorului și sculptorului Ioan Ladea, va avea loc în 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, în spațiile muzeale din strada Londra nr. 39.

Curatorii expoziției de artă plastică sunt conf. univ. dr. Florin Stoicu și asist. univ. dr. Răzvan-Constantin Caratănase. Cu acest prilej, vor fi expuse lucrări ale unor artiști plastici consacrați, respectiv Florin Stoiciu, Cristian Țârdel, Răzvan-Constantin Caratănase și Andrei Ciubotaru, dar și ale mai tinerilor lor colegi, studenți și masteranzi, Ana Maria Dinu, răzvan Dragoș, Alexandru Grecu, Andra Marișoiu și Adriana Ropotan.

În deschidere, vor sublinia importanța liricii eminesciene și pe cea a Zilei Naționale a Culturii poetul Ioan Es. Pop, prozatorul Radu Sergiu Ruba și directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, Ovidiu Dumitru, a transmis Ștefan Pricop, responsabilul de comunicare al evenimentului cultural.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale.

Precedente pentru această sărbătoare există şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia a fost aleasă ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Autorităţile din Republica Moldova au hotărât, de asemenea, ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

 

 

 

You are here Evenimente Arhiva EMINESCU - POEZIE, ARTĂ, VIAŢĂ Vineri 15 Ianuarie