Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Unirea Basarabiei cu România: 100 de ani după

Evenimente speciale

Miercuri, 28 martie, ora 18:00, vă invităm la un eveniment special, care marchează simbolic aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în contextul mai amplu al sărbătoririi centenarului Marii Uniri: conferinţa Unirea Basarabiei cu România: 100 de ani după, susţinută de prof. dr. Sergiu Musteață.

Conferința va fi precedată de un webinar cu aceeași temă, ce va avea loc în dimineața zilei de 28 martie, începând cu ora 10:30. Webinarul realizat de muzeu în parteneriat cu ESRI Romania este o premieră în privința conferințelor muzeale din România și va putea fi accesat folosind link-ul: http://bit.ly/2G1nG0A. În cadrul acestui seminar transmis live dr. Sergiu Musteață va putea fi ascultat online de toți cei interesați.

La 27 martie 1918 Sfatul Țării proclama la Chișinău unirea Basarabiei cu România. În cadrul prelegerii, vor fi rememorate evenimentele care au condus la unire și felul în care contextul internațional, politicienii și interesele marilor puteri au modificat aceste evenimente. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, la relațiile româno-moldoveno-ruse din anii ’90 și până la manifestările pro și anti-unioniste din 2018, aproape nici un aspect al evoluției teritoriului dintre Prut și Nistru nu a putut trece peste evenimentele din 1917-1918.

Doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ion Creangă” din Chișinău, dr. Sergiu Musteață este președinte și fondator al Asociației Naționale a Tinerilor Istorici din Moldova, autor a 7 monografii și a peste 200 de articole științifice și publicistice în domeniile istoriei, arheologiei și protecției patrimoniului cultural, precum și editor al mai multor volume de lucrări științifice și reviste istorice.

ACCESUL la conferință se face pe bază de înscriere, completând formularul disponibil pe site începând cu data de 21 martie. Webinarul poate fi ascultat la linkul http://bit.ly/2G1nG0A

Tarife: 8 lei – întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari