Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Podcastul „Oameni și meserii de muzeu”

Podcastul „Oameni şi meserii de muzeu” este cel mai nou proiect marca Muzeul Hărţilor. Gândit ca o serie de 12 episoade, acest podcast își propune să aducă în prim plan și să dea glas oamenilor și meseriilor din muzeele românești.

Prin intermediul acestuia, Cristina Toma, directorul Muzeului Hărților și gazda emisiunii, invită publicul să pășească alături de ea și de invitații săi în „culisele” muzeelor din România. Podcastul se dorește un spațiu de dialog și cunoaștere, unde vom da cuvântul specialiștilor care lucrează în domeniul culturii, vom afla care sunt meseriile lor, provocările cu care se confruntă și poveștile lor.

„Pe fondul scăderii interesului tinerilor de a se angaja în muzee, a lipsei de informații privind meseriile specifice unui muzeu și a studiilor necesare pentru realizarea acestora, «Oameni și meserii de muzeu» nu este numai un podcast, ci devine, în mod automat, o discuție atât de necesară în sfera culturii… Practic, proiectul s-a născut din dorința de a promova și populariza partea nevăzută a unui muzeu, reprezentată nu de patrimoniul acestuia, ci de activitățile și meseriile oamenilor care lucrează în cultură. Atenția se îndreaptă acum către cei care fac posibil bunul mers al acestor instituții.”, susține Cristina Toma, directorul Muzeului Hărților.

Vă așteptăm pe data de 27 a fiecărei luni pentru un nou episod al podcastului.

 

Cel mai recent episod:

Episodul 12. Mediatorul cultural este intermediarul dintre patrimoniu și public, fiind un veritabil om orchestră, care coordonează numeroase activități. Medierea culturală este un proces care urmăreşte restabilirea legăturilor între societate şi cultură, între artă şi public, iar rolul său este de a crea condiţiile unei întalniri și ale unui dialog deschis. Invitatele acestui episod sunt Sofía de Juan și Irene Pomar, din partea Museo Nacional del Prado din Madrid. Episodul este realizat în limba engleză.

Sofía de Juan este mediator cultural, cercetătoare și manager cultural, iar activitatea ei se concentrează pe producția culturală, creația colaborativă și implicarea comunității. Sofía face parte din Departamentul de Educație al Muzeului Prado, unde lucrează ca formator, fiind responsabilă cu proiectarea și dezvoltarea de procese de co-creație și co-producție culturală axate pe oameni, prin formate neconvenționale.

Irene Pomar este manager cultural specializat în coordonarea și designul propunerilor educaționale și curatoriale colaborative, pornind de la practica artistică contemporană. Irene face parte din echipa de Dezvoltare Educațională a Muzeului Prado, coordonând numeroase proiecte precum In Medias Res, Salón Efímero a Media Tarde, Ángulos Cardinales, Marcos de Mira etc.

 

 

Episodul 11. Curatorul este cel care are grijă de o expoziție, de care se ocupă pornind de la concept, punerea lui în practică și până la închidere. Alina Marincean este curator la Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș, Casa Memorială Elie Wiesel din Sighetul Marmației. Lucrează aici din anul 2007, iar o parte consistentă a timpului l-a dedicat cercetării și studierii istoriei evreilor din Maramureș, alături de curatorierea unor expoziții cu tematică evreiască, educație muzeală și management de proiect. Cu Alina vom vorbi despre ce presupune această meserie în România, despre provocările pe care le aduce munca într-un muzeu dedicat culturii evreiești, despre viață, oamenii și experiențele care ne formează.

 

 

Episodul 10. Taxonomistul este biologul care studiază diversitatea lumii vii, încercând să clasifice organismele pe baza caracterelor comune, întocmai ca într-un puzzle. El este cel care descoperă speciile de pe planeta noastră, le descrie și le face cunoscute atât lumii științifice, cât și oamenilor obișnuiți. Cristina Constantinescu este zoolog la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și studiază de peste 25 de ani taxonomia unui grup minuscul de viețuitoare: acarienii, ea descoperind peste 40 de specii noi de-a lungul carierei sale. În episodul de astăzi Cristina ne va vorbi despre meseria ei, pasiuni, proiecte și reușite.

 

 

Episodul 9. Șeful secției „Expoziția permanentă în aer liber. Repertoriere arhitectură vernaculară”, de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, administrează spațiul muzeului, pavilionar sau în aer liber, prin coordonarea activităților culturale, administrative și tehnice. Cu alte cuvinte, este omul cu multe pălării, jonglând cu diferite sarcini care apar în cadrul instituției. Rareș Dina lucrează la Muzeul Satului de 10 ani, iar în episodul de astăzi el ne va vorbi despre cariera sa și despre modul în care un istoric pasionat de arheologie și-a găsit locul într-un muzeu cu profil etnografic.

 

 

Episodul 8. Restauratorul, supranumit și „doctorul patrimoniului”, intervine cu mijloace adecvate asupra unui bun cultural, cu scopul de a stopa procesele de deteriorare, de a păstra cât mai mult din original și din semnificația sa inițială. Gabriel Ciolan este restaurator pe suport lemn în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unde lucrează de 30 de ani. În episodul 8, el ne va vorbi despre meseria și provocările unui restaurator ce are în grijă un muzeu în aer liber și despre împlinirea de a lucra într-un astfel de loc.

 

 

Episodul 7. Cercetătorul chimist analizează și investighează în laborator, cu mijloace specifice, obiectele de patrimoniu. Cristina Carșote ocupă această funcție în cadrul Centrului de Cercetări și Investigații Fizico-Chimice și Biologice din Muzeul Național de Istorie a României; ea are o experiență de peste 17 ani în domeniu, iar cele mai multe studii ale sale sunt dedicate evaluării deteriorării pieilor și pergamentelor istorice. În acest episod aflăm ce presupune această profesie, cu ce aparatură se lucrează, ce fel de analize se efectuează și cu ce surprize s-a întâlnit Cristina pe parcursul carierei sale.

 

 

Episodul 6. Specialistul în marketing cultural urmărește ca obiectivele de branding și marketing ale muzeului să fie implementate. În acest scop, el folosește strategii și instrumente de promovare bine gândite și selecționate, pornind de la nevoile publicului caruia i se adresează. Ioana Dan este Director de marketing și educație în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu și cea de-a șasea invitată a podcastului nostru. De la Ioana aflăm cum și în ce măsură se îmbină marketingul muzeal cu educația, despre provocările profesiei sale, exemple de bună practică în ceea ce privește rebranding-ul unui muzeu etalon și multe altele.

 

 

Episodul 5. Educatorul muzeal este cel care transpune informațiile despre patrimoniu, într-un limbaj și format prietenoase și accesibile pentru diferite categorii de public. Pornind de la elemente cheie, precum: cunoașterea patrimoniului, empatie, cunoștintele, dar și nevoile și curiozitățile publicului, educatorul muzeal devine un adevărat „magician” în crearea unor experiențe memorabile, astfel încât publicul să plece cu informații noi, dar și să revină la muzeu. De la Angelica Iacob, în prezent Șef secție artă în cadrul Muzeului Municipiului București și cu o experiență de peste 10 ani în educația muzeală, aflăm despre importanța acestei profesii, dar și întâmplări amuzante de la programele pentru public.

 

 

Episodul 4. Cercetătorul este cel care pune bunurile de patrimoniu într-un context cultural sau, altfel spus, reîntregește puzzle-ul atât de necesar în înțelegerea istoriei din spatele obiectelor. De la Anamaria Iuga, șef secție Studii etnologice din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, aflăm despre importanța patrimoniului imaterial și povești savuroase de pe teren.

 

 

Episodul 3. Meseria de muzeograf este, poate, una dintre cele mai cunoscute profesii din cadrul muzeelor. Rolul muzeografului este de a cerceta colecția muzeului și a o valorifica prin expoziții, conferințe, studii etc. Cel de-al treilea invitat al podcastului „Oameni și meserii de muzeu” este Mihai Floreamuzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, Secția Istorie, Departamentul „Cartografie Istorică”.

 

 

Episodul 2. Meseria de conservator este esențială în muzee, dar cu toate acestea, aproape invizibilă publicului larg. Conservatorul este cel care se îngrijește ca obiectele de patrimoniu să fie protejate, păstrate, depozitate în cele mai bune condiții. Grija, răbdarea, gândirea în perspectivă, sunt doar câteva dintre calitățile sale. Cel de-al doilea invitat al podcastului „Oameni și meserii de muzeu” este Cristina Dumitracheconservator în cadrul Muzeului Național de Artă al României.

 

 

Episodul 1. Omul de comunicare, de PR, se ocupă de imaginea instituției, precum și de felul în care activitățile acesteia se reflectă în media. Primul invitat al podcastului „Oameni și meserii de muzeu” este Geanina Simion – Șef Secție Educație Muzeală și Relații Publice în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj.

 

Sau vă invităm să ascultați episoadele podcastului pe platforma preferată:

     

 

 

 

Echipa de producție:

  • Cristina Toma – producător & realizator;
  • Teodora Dumitrache – producător executiv, director creativ & graphic designer;
  • Mike Popescu – post-producție audio & video.