Cartografii sonore. Concertele MNHCV
Marți 30 octombrie, de la ora 18:00, vă invităm la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39) la un nou concert din cadrul stagiunii Cartografii sonore. Evenimentul face parte din proiectul 100 de ani în 100 de concerte derulat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) pentru a sărbători Centenarul, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Harta vedetă a serii va fi Harta Generală a României cu ţările învecinate locuite de români, întocmită de Trayan Georgescu după datele oficiale ale anului 1915, prin subscripţia Ministerului de Război. În 1915, România se afla în pregătiri de război. Unul dintre motivele pentru care România a intrat în cele din urmă în acest conflict era idealul naţional, unirea românilor. Aşadar nu este de mirare că în paralel cu eforturile de înarmare, Ministerul de Război subscria totodată la realizarea unor hărţi precum cea de faţă, şi anume o hartă a României – formată la acea vreme numai din provinciile Valahia şi Moldova – şi a zonelor vecine locuite de români.
Publicul va fi invitat să redescopere această hartă prin acustica instrumentelor de percuție, într-un concert cu totul aparte, intitulat Rotația a 4-a. After You susținut de Alexandru Anastasiu, virtuoz al vibrafonului și unul dintre percuționiștii de vârf ai României, membru al Orchestrei Naționale Radio, compozitor, profesor și laureat a numeroase premii internaționale. Invitată va fi Sara Merișcă – marimbă. Eleva în vârstă de 16 ani a câștigat în anul 2017, la prima sa competiţie internațională, locul al III-lea la prestigiosul concurs Italy Percussion Competition, ediția a XV-a. Programul celor doi artiști este alcătuit în consonanță cu tematica evenimentului, concertul punând în valoare harta prezentată din prisma contexului istoric din care face parte; cei doi artiști vor interpreta lucrări de David Friedman, Eric Samut, Mark Glentworth, Claire Omar Musser, Alexandru Anastasiu, Keiko Abe și Emmanuel Sejourne.
Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii pe site.
Cartografii Sonore este un proiect sprijinit de Banca Transilvania prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România.