Cartografii sonore. Concertele MNHCV
Marți, 16 aprilie, ora 18:00, la Muzeul Hărţilor va avea loc ultimul concert al seriei Cartografii Sonore din proiectul 100 de ani în 100 de concerte, derulat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Harta în jurul căreia se va contura evenimentul reprezintă Proporţia românească a populaţiei Ungariei, Bucovinei şi Basarabiei / Der rumänische Anteil an der Bevölkerung Ungarns, der Bukowina und Bessarabiens, şi a fost realizată de unul dintre cei mai influenţi cartografi ai epocii, Paul Laghans, în anul 1915.
Lucrarea este considerată una dintre cele mai complexe hărţi etnografice ale spaţiului românesc, autorul ei propunând un nou model de prezentare a populaţiei majoritare prin pete de culoare, iar a minorităţilor prin simboluri geometrice. Hărţile etnografice au fost mult folosite în cadrul negocierilor purtate la Conferinţa de pace de la Paris, prin care a fost redesenată harta Europei şi a lumii la finalul Primului Război mondial.
În cea de a doua parte a evenimentului va avea loc un concert de percuție în formulă de duo susținut de PercussionEscu: Irina Rădulescu – marimbă, Răzvan Florescu – vibrafon. Programul concertului va cuprinde lucrări de Bela Bartók, Anna Ignatowicz-Glinska, Emmanuel Sejourne, Jesus Salvador Chappi, Michael Taylor, Andrei Petrache, Daniel Šimek.
Accesul la eveniment este GRATUIT, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii pe site-ul muzeului.
Stagiunea Cartografii sonore este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România pentru a celebra Centenarul României, proiect cultural co-finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sector 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți – sesiunea 2017 – 2020”.
Cartografii Sonore este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR, dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt locuri disponibile.