Expoziție temporară
Din 13 octombrie 2021, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) vă prezintă micro-expoziția București – India – Hawaii – Mexic: harta călătoriilor realizate de scriitorii români. Publicul va avea ocazia să descopere câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor. Harta pe care o propunem vizitatorilor pornește, cum se cuvine, din București și va avea opriri în Italia, Franța și va ajunge până în îndepărtatul Hawaii, cu o scurtă excursie în Mexic.
Micro-expoziția face parte din cadrul proiectului Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală, realizat de Secția Programe în colaborare cu Secția Patrimoniu a MNLR.Conceptul proiectului constă în selecția unor materiale din arhiva MNLR și crearea unor legături vizuale și de conținut cu specificul și cu misiunea muzeelor gazdă din Capitală. Primele popasuri ale MNLR au fost la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și la Muzeul Național al Țăranului Român.
Expoziția se află la etajul I al Muzeului și rămâne deschisă până pe 7 noiembrie 2021.
Vizitarea expoziției este inclusă în biletul de acces în muzeu.
La Muzeul Hărților vom aduce câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor. Fie că vorbim despre cărțile poștale care surprind primele impresii de la Genova (Italia), „mare – primăvară – strașnic de frumos”, adresate de Sextil Pușcariu Ștefaniei Dobrogeanu-Gherea, fie că ne aruncăm privirea asupra frumuseților orașului Pisa, călătoriile în Italia au fascinat cel mai mult scriitorii români. Însemnările lui Gala Galaction din Italia pornesc de la întinsele câmpii iugoslave pentru a ajunge la Trieste, într-o vreme în care, călătoria cu trenul era o continuă stare de veghe și reflecție: „pândesc, cu fruntea sprijinită de geamul vagonului, ivirea Mării Adriatice”.
Nu vom ocoli Berlinul, mai exact strada Tiergarten, pe care o vom străbate împreună cu Mateiu Caragiale, pentru a face o comparație între palatele vieneze ale nobililor și casa contelui Tiele Winckler, pe care scriitorul român o remarcă în mod special, alături de noblețea trecătorilor și „caii iuți, albi, cari zboară ca din pușcă”. În Grecia vor ajunge Nicolae Iorga și Ion Pillat. Iorga participă la Congresul Internațional de Studii Bizantine, organizat la Atena, și călătorește în satul Piadi, unde urmează să descopere o școală la construcția căreia au fost folosite pietre din ruinele templului Atenei. Localnicii obișnuiau astfel să ridice case și fântâni din aceste ruine, incorporând în acest fel o parte din trecutul de seamă al marii culturi grecești în viața de zi cu zi. Popasul la Atena, „orașul zeilor”, este o revelație pentru Ion Pillat, descoperind minunile acestuia și îndemnându-l să realizeze o schimbare majoră a stilului scriiturii sale.
Ne îndreptăm apoi spre India la bordul vaporului japonez „Hakone Maru” împreună cu Mircea Eliade, în drum spre India, unde scriitorul începe să ia lecții de sanscrită și unde leagă prietenii și poartă conversații cu intelectuali din mai multe țări. Mirajul depărtării ne va purta până în tropicalul Hawaii (Honolulu), unde Ștefan Baciu s-a stabilit şi a locuit până la sfârşitul vieţii. O scurtă călătorie în Mexic vom face împreună cu Marin Sorescu.
Harta plană a lumii pe care vor fi inserate călătoriile și însemnările scriitorilor români va cuprinde și portrete și scurte note biografice cu referire la tema proiectului expozițional, prezentat într-un format aparte.
Echipa de proiect a Muzeului Național al Literaturii Române:
Patrimoniu MNLR: Eugenia Oprescu, Andra Ispas
Creație grafică și concept expozițional: Cristina Milca
Relații Publice: Andreea Balaban
Multimedia: Daniel-Paul Ciobanu, Alex Ursu
Fotograf: Dan Vatamaniuc
Coordonator proiect: Gabriela Toma