Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Tactile Images. Harta 1: Europa

Tactile Images. Harta 1: Europa

Europa

Nicolas Sanson

Harta a fost realizată de cartograful francez Nicolas Sanson și reprezintă continentul european, așa cum era cunoscut în urmă cu aproape 400 de ani. Se remarcă prin acuratețea informațiilor și prezentarea grafică. Sunt redate mările, oceanele, detalii ale țărmurilor, sunt marcate elemente de relief, orașe, denumiri de țări și regiuni.

Harta ocupă cea mai mare parte a paginii aflate în fața dumneavoastră și este delimitată de un contur lat, continuu. În partea stângă a paginii se află legenda, unde sunt trecute marcajele pentru 5 orașe importante:1. Napoli, 2. Paris, 3. Amsterdam, 4. Lisabona, 5. Moscova.

Reveniți la hartă și începeți explorarea din colțul din stânga sus. O serie de linii îngroșate, dispuse pe orizontală și la distanță egală  marchează zona de mări și oceane care înconjoară Europa. Înaintând spre dreapta, veți regăsi conturul zonei terestre, evidențiat printr-o linie reliefată, subțire. Puteți explora marginile continentului, descoperind peninsule, insule, golfuri; în partea inferioară, în imediata vecinătate a Peninsulei Iberice veți regăsi și conturul părții de Nord a Africii; continuând spre dreapta, veți descoperi Nordul Peninsulei Arabice, Vestul și Nordul Turciei, toate conturate cu aceeași linie îngroșată. 

Înaintând spre interiorul continentului veți întâlni, marcate cu cifrele corespunzătoare, 5 orașe europene importante; de la Vest (stânga) la Est (dreapta), acestea sunt: 4. Lisabona, 2. Paris, 3. Amsterdam, 1. Napoli și 5. Moscova. 

Pe hartă regăsim denumiri de mări și oceane, munți, râuri și fluvii, orașe, țări și regiuni. În funcție de importanță, orașele sunt marcate cu un simbol de culoare roșie, ce reprezintă o cetate, mai mică sau mai mare. Tot cu culoarea roșie sunt reprezentate Meridianul Zero și Cercul arctic; aici regăsim un element asemănător cu o busolă, ornată cu o floare de crin, simbolul regalității franceze. Cartușul hărții, caseta care cuprinde titlul și autorul, se află în colțul din stânga sus și este decorat cu motive vegetale. 

Nicolas Sanson d’Abbeville a trăit între anii 1600 și 1667. A fost istoric, geograf și cartograf, fiind considerat fondatorul școlii franceze de cartografie. În tinerețe a fost remarcat de cardinalul Richelieu și a ajuns geograf regal la curtea regilor Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea. A realizat circa 300 de hărți care au constituit nucleul celebrului atlas intitulat „Cartes Générales de Toutes les Parties du Monde”, publicat în 1658. Lucrările sale se remarcă prin corectitudinea informației și calitatea prezentării grafice.