Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Tactile Images. Harta 4: Dunărea

Tactile Images. Harta 4: Dunărea

Dunărea

Johann Christoph Weigel

Această hartă rară a Dunării este configurată în două secțiuni suprapuse și provine dintr-un atlas de mici dimensiuni. Prima secțiune reprezintă Dunărea de la izvoare până în zona orașelor Buda și Pesta, iar a doua, continuarea cursului fluviului până la vărsarea în mare. Harta a fost realizată în anii 1700 și se remarcă prin acuratețea informației istorice și topografice și descrierea minuțioasă a bazinului hidrografic. 

De această dată, lucrarea se regăsește în partea de jos a paginii aflate în fața dumneavoastră și este delimitată de un contur lat, continuu. În cadrul acestui contur au fost alăturate ambele secțiunii ale hărții. Pentru persoanele cu vedere parțială, cele 2 secțiuni sunt prezentate în stânga, în partea superioară a paginii, una deasupra celeilalte. În zona de mijloc a paginii se află legenda, unde sunt trecute marcajele pentru câteva zone: 1. izvoarele Dunării, 2. Bavaria, 3. Austria, 4. Ungaria, 5. Valahia, 6. Moldova.

Reveniți la lucrare și începeți explorarea din colțul din stânga sus. Veți identifica mai întâi o linie îngroșată continuă, ce marchează granițele dintre diferitele țări și regiuni. Imediat mai jos se află marcajul pentru izvoarele Dunării, așadar zona Munților Pădurea Neagră, precum și cursul fluviului, semnalat printr-o linie groasă, discontinuă, bine reliefată. Urmați traseul Dunării pe hartă și veți identifica și celelalte 5 regiuni semnalate în legendă, precum și delimitările dintre acestea. Aproape de marginea din dreapta, veți identifica trei brațe de vărsare ale fluviului în Marea Neagră, redată printr-o serie de serie de linii îngroșate, dispuse pe orizontală și la distanță egală.

Deși este o hartă de mici dimensiuni, informațiile oferite sunt numeroase și corecte; denumirile în limba latină se referă la forme de relief, regiuni străbătute și la o amplă rețea hidrografică de la Nord și Sud de Dunăre. Ca în multe dintre hărțile vechi, în prima secțiune se află o decorație în zona cartușului, caseta cu datele principale ale documentului; este vorba despre o personificare a Dunării, reprezentată ca o zeitate masculină și un vas din care se varsă apele fluviului. 

Harta a fost inclusă într-un atlas de mici dimensiuni, „Atlas Portatilis”, realizat de Johann Gottfried Gregorii și Johann Christoph Weigel și publicat la Nürnberg între 1717 și 1780.