Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Tactile Images. Harta 8: Plan Ada Kaleh

Tactile Images. Harta 8: Plan Ada Kaleh

Plan Ada Kaleh

Anonim

Ada Kaleh este numele unei insule fortificate, situate pe Dunăre în zona Orșovei, care a fost scufundată în timpul construcției hidrocentralei Porțile de Fier. A avut un rol militar important, întreținut de conflictul dintre imperiile turc și austriac. Pe acest plan sunt indicate structurile fortificate ale insulei și de pe malurile Dunării. 

Lucrarea ocupă cea mai mare parte a paginii aflate în fața dumneavoastră și este delimitată de un contur lat, continuu. În partea stângă a paginii se află legenda, unde sunt trecute marcajele pentru câteva elemente: o serie de forme ovale, în relief, reprezintă un pod alcătuit din ambarcațiuni;  suprafața de tip caroiaj, cu linii în relief, desemnează bateriile turcești; o serie de vârfuri de săgeată indicând spre dreapta semnifică zona de fortificații. 

Reveniți la lucrare și începeți explorarea din colțul din stânga sus. Veți identifica mai întâi caroiajul ce indică prezența bateriilor turcești, adică a șirurilor de tunuri dispuse în acea zonă, pe malul stâng al Dunării; apoi veți descoperi o primă fortificație, cu marcajul tip vârf de săgeată, urmată de alte șiruri de tunuri. 

Puțin mai jos este reprezentată Dunărea, care ocupă cea mai mare parte a imaginii și este marcată prin linii paralele, îngroșate; în partea din mijloc veți descoperi insula Ada Kaleh și fortificațiile sale, indicate prin semnul specific. Înaintând spre dreapta, aproape de marginea imaginii, este figurat un pod de vase, cu ajutorul unor forme ovale, în relief; podul era realizat prin dispunerea mai multor ambarcațiuni una lângă alta, de la un mal la altul al Dunării; în acest mod se puteau deplasa trupe și se transporta armament, provizii etc.  

În partea de jos a imaginii, pe malul drept al fluviului,  veți regăsi aceeași succesiune de șiruri de tunuri și fortificații, amplasate simetric față de malul stâng. 

Imaginea ne prezintă planul fortificațiilor turcești din zona Ada Kaleh, numită și Orșova Nouă, precum și așezarea trupelor otomane din tipul luptei cu austriecii din anul 1738. Această bătălie face parte dintr-un conflict mai amplu, războiul ruso-austro-turc, desfășurat între 1735 și 1739; la finalul său, Imperiul austriac a cedat Imperiului otoman o serie de teritorii, printre care Serbia, Oltenia și zona Orșovei reprezentată în acest plan. 

În partea stângă a hărții, un text prezentat sub forma unui sul desfășurat explică dispunerea trupelor, a fortificațiilor; de asemenea, sunt trasate direcțiile de acțiune ale turcilor, îndreptate către fortăreața de pe insulă, care adăpostea o garnizoană austriacă. 

Gravura a fost inclusă în ediția din 1753 a „Atlasului teatrelor de război”, publicat la Amsterdam de către David Weege.