Evenimente Speciale
Vineri, 2 august 2024, de la 18:30, Muzeul Hărților organizează un atelier de explorare literară și personală, adresat tinerilor și adulților, susținut de Svetlana Cârstean.
Poate că primele noastre călătorii sunt cele din interiorul poveștilor, al textului. Poate că citind am ajuns deja în locuri în care nu am pus piciorul niciodată. Poate că avem fiecare harta noastră intimă făcută din locuri și destinații, ficționale sau nu. Poate că uneori o călătorie în jurul camerei în care e biblioteca ne duce cel mai departe pe hartă. Orice text e o călătorie de fapt, una care adaugă pe hartă un nou drum parcurs în interiorul limbajului și al lumii. Cât de departe ai călătorit citind sau cât de departe ești gata să călătorești? Explorăm împreună destinațiile mai multor călători scriitori, descoperindu-le drumurile, dorința de ducă, întâlnirile și felul de a se mișca pe hartă. Clasici, clasicizați, contemporani, prozatori, poeți. Biblioteca e o călătorie fără limite.
În prima întâlnire din această serie, vom pleca de la una dintre cele Douăsprezece povestiri călătoare ale lui Gabriel Garcia Marquez, de la Avionul frumoasei adormite – o călătorie intensă Paris-New York, un zbor ale cărui personaje le vom descoperi împreună.
„Abia atunci mă înștiință că aeroportul tocmai se închisese și toate zborurile fuseseră amînate.
– Pînă cînd?
– Pînă cînd o vrea Domnul, spuse zîmbind. La radio s-a anunțat dimineață cea mai mare ninsoare a anului.
Se înșela: a fosta cea mai mare ninsoare a secolului.”
Analizăm, povestim, dezbatem, vedem ce poate nu am văzut la început și scriem având ca pretext această bijuterie în proză a lui Marquez. Atelierul are loc în atmosfera inconfundabilă a Muzeului Hărților, acolo unde ideea de călătorie e la ea acasă. Printre hărți vechi, documente, litografii, în plin imaginar al omului dintotdeauna despre cum arată lumea și teritoriile.
Atelierul se adresează tinerilor și adulților și se desfășoară în intervalul 18:30 – 20:30.
Participarea se face pe bază de înscriere și achitarea texei de participare. Toate detaliile se află aici.
Taxa de participare este 130 lei/sesiune și include biletul de intrare în muzeu.
Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie. Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008), a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, la Editura Trei. Volumul a fost tradus și publicat în Norvegia de către editura Audiatur, în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în română, în noiembrie 2016, la Editura Nemira și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Traducerea poloneză, la Editura Lokator, a fost lansată în iunie 2019. În primăvara lui 2021, au apărut traducerile în daneză și norvegiană ale volumului Trado, la editurile Amulet și, respectiv, Audiatur. În 2024, Trado a apărut în versiune spaniolă, fiind publicată de editura Kriller71 (Spania) și Zindo&Gafuri (Argentina). În ianuarie 2021, Svetlana Cârstean a publicat la Editura Nemira un nou volum de poezie, Sînt alta. Textele sale au fost traduse în diverse limbi: engleză, franceză, italiană, suedeză, norvegiană, cehă, catalană, slovenă, spaniolă, poloneză, ebraică. A coordonat la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, “Cercul Poeților Apăruți”. Din 2016, coordonează colecția de poezie Vorpal, la editura Nemira.
Este de asemenea inițiatoarea, alături de scriitoarea Ana Maria Sandu, a proiectului de ateliere de citit, scris și dezvoltare a gîndirii critice în rîndul copiilor și al tinerilor, Incubatorul de lectură. Incubatorul de lectură implică deja o experiență de opt ani și implicit crearea unei noi metode de a lucra cu tinerii și copiii pornind de la textul literar. În 2024, a dezvoltat alături de psihoterapeuta Adina Nechita un format de atelier intersecțional de literatură și psihoterapie destinat adulților.