Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Tactile Images. Harta 7: România Mare pe regiuni

Tactile Images. Harta 7: România Mare pe regiuni

România Mare pe regiuni

Institutul Cartografic „Unirea” Brașov

În perioada interbelică, țara noastră a avut cea mai mare întindere teritorială din istoria sa, iar numele de România Mare este folosit pentru a exprima această stare de fapt. Harta se numește România pe regiuni naturale și istorice și prezintă împărțirea pe provincii, amintind astfel de particularitățile culturale și istoria lor diferită. 

Pe hartă sunt reprezentate România și o parte din teritoriile țărilor cu care se învecina atunci: la Nord –  Ucraina, Polonia, Cehoslovacia; la Sud – Bulgaria; la Est – Ucraina; la Vest – Ungaria și Iugoslavia. Marcajele semnalează delimitările diferitelor provincii românești și Marea Neagră.

Lucrarea ocupă cea mai mare parte a paginii aflate în fața dumneavoastră și este delimitată de un contur lat, continuu. În partea stângă a paginii se află legenda, unde sunt trecute marcajele pentru cele 10 provincii reprezentate: 1. Dobrogea, 2. Basarabia, 3. Moldova, 4. Muntenia, 5. Transilvania, 6. Oltenia, 7. Bucovina, 8. Banatul, 9. Maramureș, 10. Crișana.

Reveniți la lucrare și începeți explorarea din partea de sus. Veți regăsi conturul îngroșat care delimitează deopotrivă granițele externe și delimitarea regiunilor. Conturul României se află amplasat central, oferind astfel spațiu pentru notarea țărilor învecinate. Explorați liber harta și veți identifica cele 10 regiuni, marcate cu numerele corespunzătoare. În partea dreaptă, în jumătatea inferioară, veți descoperi o serie de linii îngroșate, dispuse pe orizontală și la distanță egală, ce reprezintă Marea Neagră. 

Harta a fost realizată în perioada interbelică și prezintă numeroase informații legate de formele de relief, cursurile de apă, rețeaua de drumuri, căi ferate, localități etc. Autoritățile erau interesate să facă cunoscută noua configurație a țării noastre, la finalul Primului Război Mondial. 

Chiar dacă 1 Decembrie 1918 a rămas în memoria colectivă ca dată pentru realizarea idealului Marii Uniri, a fost nevoie de încheierea mai multor tratate internaționale, în perioada 1919 – 1920, prin care să fie recunoscută unirea diferitelor teritorii cu România. Granițele au fost schimbate din nou la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când marile puteri câștigătoare au redesenat harta Europei.