Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Atelier de istoria cărţii 1900 – 1920

Evenimente speciale

Miercuri 5 decembrie, de la ora 17:00, vă invităm la un Atelier de istoria cărţii 1900 – 1920, organizat de Cele Mai Frumoase Cărţi din România, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Evenimentul prezintă cercetările realizate în cadrul proiectului Cele mai frumoase cărți 2018, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Proiectul a inclus o secțiune de istoria cărții românești din perioada 1900 – 1920; intervalul acoperă două evenimente majore ale începutului de secol XX, Primul Război Mondial și Marea Unire, cu consecințe asupra aspectului, consumului și producției de carte.

Cu o îndelungată și bogată istorie, cartea a cunoscut multiple transformări. Factori culturali, sociali, politici, economici și-au pus amprenta asupra formei și conținutului, au influențat consumul și difuzarea cărților. Funcțiile și sensurile atribuite lor au variat de-a lungul timpului: de la instrument de cunoaștere sau divertisment, la bun patrimonial, obiect de prestigiu, instrument politic, obiect artistic..
Atelierul de istoria cărții  reunește cercetători din domeniul istoriei și istoriei artei care vor aborda piața de carte din România în preajma Primului Război Mondial și câteva fațete ale cărții: instrument de popularizare a științei, mediu de exprimare artistică, instrument politic.

Participanți:
Bogdan Popa, Piaţa de carte în România înainte şi după Primul Război Mondial. Continuităţi, schimbări, provocări
Ramona Caramelea, Carte de popularizare a științei în România (începutul secolului al XX-lea)
Ioana Apostol, Revista de artă „Ileana” (1900–1901)
Ana Maria Bonciu, Cărțile Reginei Maria a României. Încercări literare și intenții politice

Moderator: Ștefan Petrescu

Participarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere prin mesaj la adresa atelierdeistoriacartii@gmail.com sau la telefon 0721893518.