Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartografii Sonore. Camerata GRAI – recital special cu ocazia Zilei Naționale

Cartografii Sonore. Concertele MNHCV

Vineri, 29 noiembrie, de la ora 18:00, vă invităm la un recital special  al Cameratei GRAI, cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul face parte din stagiunea a X-a a Cartografiilor sonore. Concertele MNHCV, un proiect desfăşurat de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor (UCIMR) din România, care își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Recitalul face parte din programul special al muzeului cu ocazia Zilei Naționale. Muzeul Hărților va fi deschis în weekend-ul 29 noiembrie – 1 decembrie, iar duminică vizitatorii vor avea acces gratuit.

Camerata GRAI, alcătuită din Ecaterina Țoța, Ana Țoța și Ruxandra Țoța, a pregătit pentru acest recital un program special, din care nu vor lipsi piese de Eugen Doga, Ciprian Porumbescu, George Enescu.
Lucrarea vedetă a serii va fi harta La Transilvania realizată de Vincenzo Coronelli la sfârșitul secolului al XVII-lea, considerată o fereastră către istoria percepției apusene asupra spațiului transilvan. Această istorie este surprinsă prin diferite denumiri, toponime, prin blazoanele care împodobesc gravura şi prin notațiile autorului, referitoare la diferite evenimente din trecut. Coronelli este cunoscut în special pentru globurile terestre și astronomice pe care le-a creat, fiind o voce importantă în discursul științific al vremii.

Despre harta serii ne va vorbi Timea Vitan, doctorandă în cadrul Școlii de Studii Literare și Culturale și voluntar dedicat al Muzeului Hărților. Cu o pasiune pentru istorie și diferitele variații culturale care şi-au pus amprenta asupra societăților, Timea adoptă o abordare interdisciplinară, explorând legătura dintre istorie, cultură și cartografie.

Participarea la concert se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului în valoare de 15 lei. Link-ul de înscriere se află aici.

Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) organizează evenimente tematice sincretice în care muzica clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa.

Parteneri media: Ziarul News, România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.