Cartografii sonore. Concertele MNHCV
Vineri, 17 noiembrie, de la ora 18:00, vă invităm la un recital de operă, susținut de elevi ai Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, clasa de canto profesor Veronica Anușca, un eveniment special inclus în stagiunea Cartografii sonore. Concertele MNHCV, ediția a IX-a. Acest proiect este desfăşurat de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Vor interpreta elevii : Andreea Petrescu, Ioana Petrescu, Miruna Preda, Sandra Bărănescu, Cătălin Moței
Invitaț: Liviu Indricău, Solist al Operei Naționale București
Profesor acompaniator: Ioana Gîrleanu
Lucrarea vedetă a serii este o gravură reprezentând Clujul – Claudiopolis, care face parte din atlasul „Civitates Orbis Terrarum”; publicat în mai multe volume între anii 1572 -1617, atlasul cuprindea peste 500 de desene, vederi panoramice și hărți ale orașelor lumii. Este una dintre reprezentările cele mai faimoase ale orașului și a fost realizată în 1617 de Georg Houfnaglius, după o pictură a artistului Egidius van der Rye. Imaginea panoramică ne permite identificarea cu ușurință a câtorva monumente importante, dar ne oferă și informații legate de viața locuitorilor de atunci, despre modă și obiceiuri.
Participarea la concert se face pe bază de înscriere și achitarea biletului de 15 lei/persoană, aici.
Liviu Indricău, tenor cu o pregătire muzicală solidă, a făcut parte din Corul Operei Naţionale Bucureşti, devenind apoi colaborator permanent în 2008 şi, în cele din urmă, solist titular în 2014. A participat la producţii muzicale şi proiecte artistice cu Opera Naţională Română din Iaşi, Teatrul Masca din Bucureşti, Filarmonica Moldova din Iaşi, Filarmonica din Piatra Neamţ şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. Liviu Indricău a oferit recitaluri și concerte memorabile în locaţii prestigioase precum Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Naţional „George Enescu” și Sala Thalia din Sibiu. Repertoriul său de operă este impresionant și include roluri precum Don Basilio în „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, Ferrando în „Aşa fac toate” de Mozart, Don Ramiro în „Cenuşăreasa” de Gioachino Rossini și multe altele.
Organizată de Asociația UCIMR împreună cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, stagiunea „Cartografii Sonore” a debutat în 2017. De-a lungul timpului, au concertat artiști precum Costin Soare, Tudor Niculescu Mizil, Duo Kitharsis, cvartetul de coarde Solartis, pianista Mădălina Pașol, Duo PlaCello format din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian, grupurile de jazz KRiSPER, Ana Maria Galea Trio, AC Leonte Band și mulți alții.
Proiectul este derulat prin programul „Oportunități la Tine Acasă” al UCIMR, dedicate tinerilor muzicieni excepționali din România, prin care aceștia găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din țară în cele peste 100 de concerte organizate anual.