
Evenimente Speciale
Duminică 27 aprilie, între orele 12:00 și 16:00, Muzeul Hărților și Club Clorofila invită publicul în grădină, pentru un prânz comunitar pregătit de Chlorys – artistă vizuală și sonoră, pasionată de gastronomie, cu o practică adânc ancorată în observarea atentă a mediului natural. Prânzul va fi însoțit de o degustare de băuturi fermentate cu plante din flora spontană, realizate de lector univ. dr. Vasilica Luchian, care va susține și o prelegere despre plantele aromatice și rolul lor în susținerea imunității.
Evenimentul face parte din proiectul „Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților”, inițiat de Club Clorofila și desfășurat între septembrie 2024 și aprilie 2025. Proiectul este finanțat de În ZONA TA, acțiune a Platformei de mediu pentru București, program strategic al Fundației Comunitare București și ING România. În acest interval, Club Clorofila, alături de o echipă multidisciplinară de specialiști și 55 de voluntari, a revitalizat și activat grădina Muzeului Hărților, conform principiilor de ecologie urbană, transformând-o într-un mic refugiu verde în mijlocul orașului.
Revitalizarea s-a desfășurat în cadrul a șase ateliere de grădinărit, ghidate de specialiști, la care au participat vecini de pe strada Londra și din cartierul Dorobanți, dar și bucureșteni din toate colțurile orașului. În urma atelierelor, grădina cuprinde: peste 20 de specii noi de plante perene și arbuști – plantele perene reduc nevoia de resurse și favorizează echilibrul natural în grădini și peisaje urbane; o mică grădină de plante aromatice, care atrage polenizatori esențiali, filtrează aerul, îmbunătățește solul și creează un spațiu de relaxare senzorială; două zone cu micro-pajiști – surse esențiale de hrană pentru polenizatori, precum albine, fluturi și alte insecte benefice ecosistemului; și zone de recreere, menite să faciliteze momente de relaxare și reflecție pentru vizitatorii muzeului și ai cartierului.
„Grădina Comunitară” demonstrează cum o intervenție ecologică atent gândită poate transforma un spațiu verde de mici dimensiuni într-o resursă valoroasă pentru locuitorii orașului – majoritatea fără acces la grădini proprii, dar dornici să petreacă timp în natură, fără să părăsească orașul. Proiectul aduce în atenție rolul esențial pe care îl pot juca instituțiile publice de cultură în procesele de regenerare urbană. Prin deschiderea către inițiative ecologice, acestea pot transforma spațiile verzi pe care le administrează în microclimate benefice pentru oameni și biodiversitatea urbană.
Mihaela Vasiliu trăiește și activează în București sub pseudonimul Chlorys, o entitate muzicală și vizuală. Este cofondatoare a platformei Corp, alături de von Bülove și Admina – un spațiu dedicat susținerii și promovării artistelor și persoanelor care se identifică cu genul feminin și non-binare, preocupate de muzica electronică și cultura asociată acesteia. A fost rezidentă timp de trei ani la Noods Radio cu show-ul Alien Flora, iar în prezent este rezidentă la LYL Radio cu show-ul Primordial Soup. A expus, printre altele, în spații precum Suprainfinit Gallery, MNAC Anexa, Ivan Gallery și Grădina Botanică din București.
Vasilica Luchian este lector universitar la Facultatea de Horticultură (USAMV București), în cadrul Departamentului de Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură Ornamentală, cu experiență de cercetare în domeniul plantelor medicinale, aromatice și tinctoriale. A fost distinsă cu Premiul SRH în 2018 pentru contribuțiile sale științifice în acest domeniu
Club Clorofila facilitează momente simple de reconectare cu natura în mijlocul orașului. Folosește horticultura, arta contemporană și gastronomia ca instrumente pentru a activa și revitaliza patrimoniul natural existent al Bucureștiului și a-l reda locuitorilor săi. Misiunea organizației este de a întări reziliența în fața schimbărilor climatice și de a consolida coeziunea socială în mediul urban.