Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

„Întinerește Dâmbovița”: rolul tinerilor în procesul de construcție al Lacului Morii (1975-1989)

Evenimente Speciale

Joi, 24 octombrie 2024, ora 18:00, vă invităm la conferința Întinerește Dâmbovița”: rolul tinerilor în procesul de construcție al Lacului Morii (1975-1989), susținută de Cristian Dumitrescu. Evenimentul face parte din seria de conferințe Riveran. Memorie locală – Dâmbovița în imaginarul bucureștean, un proiect inițiat de Muzeul Ororilor Comunismului în România în parteneriat cu Muzeul Hărților, despre istoria și relația Bucureștiului cu Dâmbovița şi Colentina. Istoria unui București riveran este concentrată într-o serie de patru conferințe interdisciplinare, ce vor fi susținute de: Dorothee Marina Hasnaș (7 noiembrie 2024), Mihai Florea (5 decembrie 2024), Ioana Marinescu și Angelica Marinescu (15 ianuarie 2025).

Participarea la eveniment se face pe bază de înscriere și achitarea taxei de 15 lei, accesând  link-ul de aici.

Prezentat drept una dintre cele mai mari realizări edilitare ale tineretului socialist, șantierul Lacul Morii s-a înscris în procesul de construcție edilitară și dezvoltare urbanistică a Bucureștiului din ultimul deceniu comunist. Încă de la începutul lucrării de amenajare a râului Dâmbovița, tineretul revoluționar și-a asumat implicarea în cadrul acestui proiect, conformându-se astfel ideologiei și moralei comuniste. Conferința analizează raționamentul care a stat la baza deciziei lui Nicolae Ceaușescu de a implica tinerii în procesul de sistematizare a Dâmboviței și rolul pe care Partidul Comunist l-a atribuit tinerilor în acest proiect edilitar. Cu toate că presa a anunțat începerea imediată a lucrărilor în 1975, după precipitațiile abundente din vara acelui an, acestea au început abia în 1985; câteva tentative se înregistraseră în 1979, 1980 și 1981. Procesul de amenajare a Lacului Morii a reprezentat unul dintre cele mai ambițioase proiecte edilitare ale regimului de la București deoarece presupunea realizarea într-un timp scurt, fără prea mari investiții financiare, a unui lac de acumulare care urma să protejeze capitala de inundații. Discursul oficial a eludat aportul tinerilor în procesul de amenajare al Lacului Morii și a atribuit realizarea acestuia Secretarului General al PCR, fără a menționa dramele din spatele exproprierilor și faptul că barajul a fost construit pe terenul unei foste biserici și al unui cimitir.

Cristian Dumitrescu este absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea din București (2021), al programului de master „Istoria comunismului în România” (2023) și este doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din București. A fost bursier al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2020 și 2024) și a făcut parte din mai multe colective de cercetare, precum: Redbuc50: fragmente de arhitectură și urbanism 1945-1989, Sistematizarea unei comune suburbane: Crângași și modernizarea socialistă (1900-1989) și Cvartal- Patrimoniul cultural al cartierelor din București.

Seria de conferințe Riveran. Memorie locală – Dâmbovița în imaginarul bucureștean își propune să urmărească urbanizarea orașului în jurul râului Dâmbovița începând cu secolul XIX și culminând cu perioada comunistă și postsocialistă. Acest proces reflectă evoluția capitalei, dintr-un oraș cu infrastructură deficitară, expus frecvent inundațiilor, într-o metropolă modernizată. Intervențiile din secolul XIX și începutul secolului XX au fost legate de nevoile de infrastructură și sănătate publică, în timp ce proiectele comuniste au avut în vedere controlul și estetica urbană, de multe ori în detrimentul mediului. În perioada postcomunistă, s-au făcut demersuri de a regândi relația orașului cu râul, punând accent pe îmbunătățirea calității vieții și a mediului.

Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) reprezintă o instituție tânără, a cărei menire este de a conserva, expune și analiza istoria recentă a României. Muzeificarea comunismului reprezintă principalul demers pe care instituția și-l asumă prin colaborarea cu parteneri de cercetare din mediul public și privat, național și internațional. Crearea de expoziții, organizarea de conferințe, colectarea de resurse patrimoniale, conservarea memoriei prin interviuri, reprezintă principalele linii de acțiune ale MOCR.