Expozitie temporara
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu vă invită să vizitaţi în perioada 18 – 25 martie expoziţia PE HARTĂ. Expoziția prezintă lucrările realizate de un grup de 20 de adolescenţi, elevi în clasele V – X, care s-au întâlnit şi au lucrat la muzeu în cadrul a patru ateliere, al căror punct de pornire și suport de lucru a fost harta.
Vernisajul va avea loc pe data de 17 martie, ora 16:00.
PE HARTĂ reprezintă cea de a doua ediţie a proiectului Liceeni la Muzeul Hărților, care a debutat în 2017 cu întâlnirile elevilor de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, finalizate cu expoziţia H+ARTA contemporană. Bazat pe conceptul de co-creativitate, proiectul îşi propune atragerea tinerilor spre muzeu, familiarizarea lor cu patrimoniul, facilitarea de achiziţii cognitive şi dezvoltarea creativităţii prin exploatarea valențelor multiple ale raportării la hartă, de la sursă de inspirație, la suport pictural.
„Proiectul mi-a venit clar în minte în momentul în care am primit de la fiul unui fost diplomat din epoca Ceaușescu o sacoșă cu hărți, pliante turistice și câteva documente de călătorie din perioada 1960-1990. Am dorit să reconstitui cu elevii mei aceste trasee în prezent, imaginând pe aceste hărți călătorii posibile, atât în spațiu cât și în timpuri trecute. Aveam de multă vreme ideea unui proiect artistic care să aibă harta ca pretext și suport de lucru pentru tehnici grafice și picturale, inspirată fiind de artistul român Tara Von Neudorf, care realizase în 2007 o colecție de desene cu un puternic mesaj social pe niște hărți găsite într-o școală dintr-un sat transilvănean uitat de lume, sub titlul Finis Mundi.” – spune Irina Cangeopol, profesor de educaţie plastică, specialist în educaţia culturală prin arte vizuale şi coordonator al ediţiei 2018.
Grafica, pictura şi fotocolajul sunt modurile prin care copiii însemnează hărţile, transformându-le în compoziţii plastice ce conţin pasaje vizibile ale suportului original, ca un palimpsest.
Expun elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII -a, a VIII-a şi a X -a: Andrei Maria, Cernea Andra, Preda Elena, Drăgan Mihai, Mocanu Alexandra, Brătilă Cristina, Nuță Maria, Popa Maria, Grădinariu Andreea, Smaranda Daniel, Stoianovici Diana, Timnea Alexandra, Bratu Alexandra, Neagu Maria, Sava Laura, Socolan Irina Maria, Lupu Andrei Eduard, Dumitru Monica, Rădoi Alex și Rădoi Ana.
Accesul în expoziţie este inclus în biletul de vizitare.
Expoziţia rămâne deschisă până pe data de 1 aprilie 2018.