Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Prima hartă maritimă românească

Conferințele MNHCV

Joi, 19 septembrie 2024, ora 18:00, vă invităm la conferința Prima hartă maritimă românească, susținută de comandorul (r) Vasile Chirilă, fondator al Asociației AstroNauticus, colaborator și voluntar al muzeului nostru. Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”, care se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, astronomiei, etc.

Participarea la eveniment se face pe bază de înscriere și achitarea taxei de 15 lei, accesând  link-ul de aici.

Comandorul (r)  Vasile Chirilă  va prezenta publicului o reproducere a lucrării Harta Mării Negre, coasta României, cea dintâi hartă românească de navigaţie pe mare, va vorbi despre elementele de conținut ale acesteia și va povesti despre provocările întâmpinate de echipa care a făcut măsurătorile în perioada 1897 – 1899, precum şi despre navigaţia pe Marea Neagră. Lucrarea a fost întocmită la scara 1/250.000 şi cuprindea țărmul între Ilanlîc și Gura Stari Stambul, executându-se sondaje până la distanţa de 10 km de coastă. A fost tipărită în cadrul Institutului de Hidrografie al Marinei Franceze, fiind apreciată drept cea mai exactă lucrare de hidrografie care s-a efectuat vreodată și a fost premiată cu medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris  din anul 1900. Documentul hidrografic a fost gravat pe o placă de aramă de către un cunoscut gravor francez, Étienne Delaune.

Această primă hartă maritimă românească mai este cunoscută și sub numele de Harta Cătuneanu, deoarece datele pentru realizarea sa au fost prelucrate de către ofițeri, la bordul bricului Mircea, sub coordonarea locotenent-comandorului Alexandru Cătuneanu, ofiţer cu studii speciale de astronomie şi geodezie, a cărui contribuție la definitivarea acestei lucrări a fost esențială.

Comandorul Vasile Chirilă a absolvit Academia Navală „Mircea Cel Bătrân” în 1982 și timp de 33 de ani a îndeplinit diferite funcții în Armata României, de la nivel tactic până la nivel strategic. Cea mai dragă i-a fost funcţia de comandant navă (corvetă sau torpiloare) pe care a îndeplinit-o timp de unsprezece ani. Având o pasiune deosebită pentru astronomie, a înființat asociația „AstroNauticus”, care își propune să ofere pasionaților „o fereastră deschisă spre cer și mare”.