Evenimente Speciale
În perioada 8-9 noiembrie 2023, Muzeul Hărților organizează un atelier introductiv despre managementul voluntarilor în instituțiile de cultură, susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural și formator. Workshop-ul se adresează specialiștilor din muzee și din instituțiile culturale care își doresc să implementeze un program de voluntariat în organizația în care lucrează, bazat pe o strategie pe termen lung de dezvoltare a voluntariatului.
Pentru a participa la acest atelier, vă invităm să vă înscrieți până marți, 7 noiembrie, folosind formularul disponibil AICI.
Atelierul se desfășoară la sediul Muzeului, în zilele de 8 și 9 noiembrie de la 10:00 la 15:00. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Pornind de la modele de bune practici și experiența Muzeului Hărților în lucrul cu voluntari, în prima zi a atelierului vor fi discutate aspecte legate de pregătirea instituției/organizației pentru implicarea voluntarilor, precum cadrul legislativ care guvernează voluntariatul în România, contractul și fișa de voluntariat și strategia de voluntariat a instituției/organizației. Cea de a doua zi va fi dedicată procesului de recrutare și selecție a voluntarilor, cu aplicații practice și dezbateri care vor viza strategii și tehnici de recrutare și proiectarea formularului și a interviului de recrutare.
Structura atelierului pe zile
Ziua 1
Pregătirea instituției/organizației pentru implicarea voluntarilor
Cum pregătim instituția/organizația în care lucrăm pentru implicarea voluntarilor în activitățile și proiectele desfășurate?
Familiarizare cu cadrul legislativ care guvernează voluntariatul în România, întocmirea contractul și a fișei de voluntariat.
Identificarea nevoilor de voluntariat ale instituției/organizației;
Realizarea strategiei de voluntariat.
Ziua 2
Recrutarea și selecția voluntarilor
Cum recrutăm și selectăm voluntarii potriviți pentru instituția/organizația noastră?
Coordonatorul de voluntari – formare, profil de competențe și responsabilități.
Procesul de recrutare al voluntarilor – diversitatea în recrutarea voluntarilor, strategii și tehnici de recrutare.
Selecția voluntarilor – importanța selecției voluntarilor, formularul și interviul de recrutare.
Mona-Silvia Timofte este educator cultural cu experiență în proiectarea și susținerea de activități culturale în muzee și alte instituții de cultură. Face parte din echipa Asociației Da’DeCe și colaborează cu Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, unde susține sesiuni de formare pe teme de educație muzeală. Între 2015 și 2018 a urmat programul de studii postuniversitare Museum Learning and Visitor Studies in Museums and Galleries la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. În calitate de coordonator de voluntari, a implementat și coordonat programul de voluntariat „CADO – Consiliul Adolescenților” la Muzeul Național de Artă al României, proiect finalist la Gala Națională a Voluntarilor, ediția a IV-a, 2014, la categoria „Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă și cultură”.
Workshop-ul este organizat în cadrul proiectului Erasmus pentru educația adulților implementat de Muzeul Hărților în perioada 2023 – 2024.