Expozitie temporara
Ambasada Georgiei în România şi Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi organizează în perioada 5 – 22 aprilie expoziţia The Georgian Alphabet. Living Culture of Three Writing Systems / Alfabetul georgian. Scrieri în cultura vie. Proiectul este realizat de Guvernul georgian în scopul promovării valorilor culturale naţionale şi a fost prezentat în oraşe precum Paris, Bruxelles, Varşovia, New York etc.
Vernisajul expoziţiei are loc miercuri, 4 aprilie, ora 18:00.
În anul 2016, alfabetul georgian a fost înscris de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În prezent există trei sisteme de scriere care au apărut ca urmare a evoluţiei limbii scrise pe teritoriul Georgiei. Expoziţia prezintă aceste alfabete şi felul în care coexistă datorită funcțiilor lor culturale și sociale diverse, care reflectă aspecte ale identității şi diversității culturale georgiene. .
Din cel mai vechi alfabet, Mrgvlovani, au rezultat ulterior sistemele de scriere Nuskhuri şi Mkhedruli. Scrierea Mkhedruli (intitulată și scriere “seculară” sau “militară”) este folosită în viața de zi cu zi, iar celelalte alfabete sunt întâlnite în documentele mai vechi, în special ale Bisericii Ortodoxe din Georgia, în texte religioase, psalmi și imnuri, pe inscripțiile icoanelor și frescelor. Dincolo de frumuseţe şi originalitate, utilizarea continuă a acestor alfabete de către comunitățile locale, le oferă acestora un sentiment de continuitate.
Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari.