ATLAS. Conferințele MNHCV
Pe data de 30 iunie 2021, ora 18.00, vă invităm la un webinar gratuit: Trei planuri inedite rusești pentru orașul București și împrejurimile sale (1828 – 1850).
Ocupațiile străine ale capitalei Țării Românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea au constituit, din perspectivă cartografică, oportunități majore. Toate planurile importante ale Bucureștilor și împrejurimilor lor ce datează din această perioadă pot fi puse, într-un fel sau altul, în legătură cu un astfel de eveniment. Cercetări recente în arhivele moscovite au identificat o serie de planuri până azi necunoscute sau inedite, rezultate ale eforturilor cartografilor ruși, a căror relevanță pentru cunoașterea orașului în perioada de început a modernizării sale este inestimabilă. Prezentăm aici trei dintre acestea – planul Șernskanț / Kuzmin din 1828, varianta sa din 1830 și planul locotenent-colonelului Glebov din 1849-1850.
Laurențiu Rădvan este istoric, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializat în istorie urbană medievală și pre-modernă.
Toader Popescu este arhitect-urbanist, lector în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, specializat în istoria arhitecturii și orașului din România în epoca modernă.
Mihai Anatolii Ciobanu este doctor în Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializat în istoria relațiilor dintre Țările Române și Moscova în Evul Mediu târziu și perioada pre-modernă.
Conferința se va realiza live, pe platforma Facebook, pagina Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.