Conferintele MNHCV
Ne face plăcere să vă invităm la următoarea conferință din seria ATLAS de la Muzeul Hărților. Conferința va avea loc pe data de 4 decembrie 2019, orele 18.00 iar titlul acesteia este Urbanism și urbanitate în reprezentările cartografice ale Bucureștilor până la începutul secolului XX. Va fi susținută de dr. Toader Popescu, lector universitar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București.
Progresele din domeniul topografiei și cartografiei înregistrate în epoca modernă au modificat radical conținutul și forma reprezentărilor planimetrice ale orașelor. În cazul teritoriului actual al României extracarpatice, aceste progrese încep să se facă simțite spre finalul secolului XVIII, ele fiind evidente de-a lungul veacului următor. Cea mai bogată imagine a acestor transformări este oferită de cazul bucureștean, a cărui complexitate urbanistică și geografică nu poate fi comparată, în epocă, cu cea a vreunui alt oraș din această zonă. Bazându-ne pe o suită de planuri care acoperă perioada dintre finalul sec. XVIII și începutul sec. XX, vom încerca să urmărim cum este reprezentată cartografic modernizarea urbană, atât la nivelul transformărilor fizice ale țesutului, cât și la cel al evoluției reprezentărilor mentale ale orașului și urbanității.
Toader Popescu (n. 1980, București) este doctor în arhitectură, lector universitar în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și alumnus al Colegiului Noua Europă (NEC). Arhitect și urbanist practicant, desfășoară proiecte de cercetare istorică, arhitecturală și urbanistică aplicată în cadrul practicii private, precum și în context academic. Este editor asociat al revistei sITA – studies in History and Theory of Architecture și autor de cărți și articole. Volumul său de autor Proiectul feroviar românesc (1842-1916) a fost distins cu premiul „Cartea de știință a anului” de către Asociația Editorilor din România în anul 2015.
Participarea la conferinţă se face pe bază de înscriere şi achitarea taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.
Pentru acest eveniment nu mai sunt locuri disponibile.