Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Vizită cu ghidaj gratuit. Evoluția cartografiei

Evenimente Speciale

Vineri, 15 noiembrie 2024, ora 18:00, vă invităm la Muzeul Hărților pentru o vizită cu ghidaj gratuit, doar în baza biletului de acces, realizată de domnul comandor Mihai Viorel Zanfir, voluntar al muzeului.

Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului de acces: tarif întreg 16 lei, bilet redus pentru pensionari 8 lei, elevi și studenți 4 lei. Formular de înscriere: AICI

Prezentarea va avea loc în cadrul expoziției permanente a Muzeului Hărților și va include o selecție de hărți semnificative, analizate din perspectivă istorică și științifică. Turul ghidat va explora evoluția cartografiei de-a lungul a 8000 de ani, de la primele hărți descoperite la Çatalhöyük (Turcia, în sudul Anatoliei) până la cele digitale contemporane, subliniind influența astronomiei, științelor, religiei și politicii asupra dezvoltării hărților.

Printre temele abordate se numără:

  • Primele hărți și reprezentări cartografice (Çatalhöyük, Ga-Sur)
  • Rolul observațiilor astronomice în navigație și cartografie (Soarele, Steaua Polară)
  • Determinarea latitudinii și longitudinii prin metode astronomice
  • „Traseul” meridianului zero pe glob
  • Tipuri de proiecții cartografice (cilindrice, conice, azimutale) și utilizările lor specifice
  • Proiecția Mercator și implicațiile sale
  • Tranziția la hărțile digitale și utilizarea GPS-ului

Exponatele muzeului vor completa prezentarea teoretică, ilustrând conceptul de hartă și relevanța sa în diferite contexte istorice și geografice.

Comandorul Mihai Viorel Zanfir este absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” (Academia Navală), având licențe în „Navigație” și „Științe Militare”, precum și titlul de doctor în Științe Militare obținut la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Pe parcursul carierei sale militare, a ocupat funcția de comandant al unei nave militare și a fost specialist în navigație și luptă antisubmarină. A fost ofițer de stat major în comandamentul maritim NATO din Napoli și observator militar în cadrul Misiunii ONU din Republica Democrată Congo, unde a fost distins cu medalia ONU „ÎN SERVICIUL PĂCII”. A participat, ca expert în comisia tehnică, la ultimele trei runde de negocieri dintre România și Ucraina pentru delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive în Marea Neagră. Începând din anul 2021 este ofițer în rezervă, iar din 2024 este voluntar al Muzeului Hărților.