Muzeul Hărților se află în ultimul stadiu de implementare a proiectului Hands on the Map, în cadrul proiectului DOORS dezvoltat de Ars Electronica din Graz, Austria, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020 Research and Innovation.
La finalul acestui proiect, în luna septembrie 2023, Muzeul Hărților se va bucura de o aplicație AR destinată copiilor de 10-14 ani, o aplicație ce își propune să reducă distanța dintre educația nonformală/muzeală și educația formală, reinterpretând programa școlară într-o cheie ludică, prin intermediul colecției Muzeului Hărților.
Teodora Dumitrache, asistent manager de proiect:
Proiectul DOORS, pentru mine, a constituit o provocare încă de la bun început. Am pornit cu toții, cu mult entuziasm, avânt și încredere, de la o idee-premieră pentru România: transformarea muzeului și a patrimoniului său într-un instrument de predare și recapitulare a curriculei școlare. Acest proiect avea să fie exact puntea (atât de necesară) dintre cultură și educația din școli, în care profesorii să poată veni și preda materiile într-un mod non-formal, relaxat și lipsit de rigorile școlare. Din fericire, tehnologia a fost (și este) de partea noastră, și iată că după un an și jumătate, ideea s-a materializat și a devenit realitate.
A fost o experiență unică, frumoasă, provocatoare pe alocuri. Pentru noi, ca echipă, a acționat chiar ca un teambuilding: ne-a unit, ne-a „aruncat” în tot soiul de situații, am învățat lucruri din mers, ne-am folosit umorul și creativitatea. Și este fantastic să realizezi din ce echipă minunată faci parte, mai ales când focusul tuturor este în aceeași direcție (nobilă). Am învățat cum să gândim o aplicație, să scriem scenarii, să privim cu alți ochi user-journey-ul și user experience-ul. Am participat la sesiuni de înregistrări, întâlniri peste întâlniri, momente de angoasă și momente de bucurie. Însă trag nădejde că tot acest efort va fi de bun augur, iar proiectul sa fie primit cu bucurie de către publicul muzeului nostru.