Muzeul la îndemână este un proiect în care muzeele devin prietenoase cu copiii, în care cei mici își găsesc locul și fac activități care le plac, îi entuziasmează, îi pasionează, un proiect care le redă bucuria de a ocupa un spațiu istoric cu poveștile lor contemporane, copilărești și imaginative. Un proiect în care să mergi la muzeu e cool și are sens!
Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea fac accesibile muzeele copiilor în cadrul proiectului Muzeul la îndemână cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Pe parcursul anului 2018 echipa proiectului a conceput și a realizat în cadrul muzeelor instalații/ stații interactive/ jocuri care oferă ocazia copiilor să interacționeze în mod direct și participativ cu patrimoniul asociat Centenarului din cele trei muzee.
La Muzeul Hărţilor se propune un joc pentru copii de 6-14 ani care pornește de la formarea unor puzzle-uri cu hărți vechi care ilustrează evoluția reprezentării cartografice a provinciilor românești. Jocul propune un sistem de tipul indiciu-cheie în care un zar cu ani diferiți îndreaptă atenția succesiv către șase hărți din muzeu. Scopul jocului este familiarizarea cu acest tip de imagine-obiect – harta – și trezirea curiozității copiilor pentru ea prin oferirea de informații și chei de descifrare a acestora. Instalațiile au fost realizate la Nod Makerspace, iar puzzle-urile, la Benett Publicis.
Începând cu luna septembrie 2018, vă invităm să descoperiţi prin joc o mulţime de lucruri interesante despre hărţile din muzeu.
Atenţie! Din motive de conservare, este posibil ca unele dintre hărţile utilizate pentru realizarea puzzle-urilor să fie retrase temporar din expunere sau înlocuite cu variante asemănătoare. Acest fapt nu afectează rezolvarea puzzle-urilor, dar vă poate pune la încercare simţul observaţiei!