Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Tactile Images. Harta 9: Marea Neagră

Tactile Images. Harta 9: Marea Neagră

Marea Neagră

John Rapkin

Regiune strategică importantă, Marea Neagră a jucat de-a lungul timpului un rol semnificativ în definirea raporturilor de putere în Europa. Această hartă din secolul al XIX-lea ne ajută să reconstituim o perioadă istorică în care singurele state cu deschidere la Marea Neagră erau Imperiu Rus și Imperiul Otoman. Harta conține și medalioane cu imagini ale unor cetăți sau orașe de pe țărmuri.

Pe hartă este reprezentată zona Mării Negre, cuprinzând țările cu ieșire la mare, alte mări învecinate, Dunărea și Munții Caucaz.

Lucrarea ocupă cea mai mare parte a paginii aflate în fața dumneavoastră și este delimitată de un contur lat, continuu. În partea stângă a paginii se află legenda, unde sunt trecute marcajele pentru  7 repere reprezentate: 1. Imperiul Otoman, 2. Imperiul Rus, 3. Principatele Române, 4. Marea Neagră, 5. Marea Egee, 6. Marea Azov, 7. Marea Marmara.

Reveniți la lucrare și începeți explorarea din partea de sus.  Înaintați și coborâți ușor spre centrul hărții; veți regăsi conturul îngroșat care delimitează deopotrivă granițele și țărmurile mărilor. Aici se află Principatele Române (Moldova și Țara Românească) marcate cu cifra 3; pe granița sudică veți regăsi linia îngroșată discontinuă ce reprezintă cursul Dunării, până la vărsarea în Marea Neagră. Aceasta este marcată printr-o serie de linii îngroșate, dispuse pe orizontală și la distanță egală și cu cifra 4. Explorați întinderea mării și descoperiți zonele cu care se învecinează. În partea superioară (Nord), veți găsi marcajul și cifra 6 corespunzătoare Mării Azov, iar dincolo de țărm, cifra 2 semnalează Imperiul Rus. Coborând spre partea stângă a hărții veți identifica Munții Caucaz și ceva mai jos, granița cu Imperiul Otoman; acesta este marcat cu cifra 2, în partea inferioară, aproape de margine. Continuați spre stânga și veți descoperi Marea Egee (5) și puțin mai sus, Marea Marmara (7).

Pe hartă apar denumiri de râuri, munți, orașe și regiuni. Pe margine, câteva medalioane (vignete),  reprezintă imagini ale unor orașe sau cetăți din zona Mării Negre: Sevastopol, Varna, Odessa, Sinop, Constantinopol și Silistra. Rolul acestora este de a decora și completa sugestiv documentul cartografic. 

Autorul hărții este John Rapkin, gravor și ilustrator activ la Londra în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A colaborat cu mai mulți cartografi și a realizat numeroase hărți și alte lucrări de grafică.