Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Zbor printre stele. Program online interactiv de poezie, știință și artă

Muzeul Hărților și Artelier D invită copiii de 6 – 10 ani, la o incursiune în poezia lui Mihai Eminescu despre spațiul celest, urmată de o introducere în viziunea științei asupra corpurilor și fenomenelor cosmice. Încheiem atelierele cu propria noastră interpretare, exprimată prin intermediul artei.

Atelierele se desfășoară online, pe platforma Zoom, cu o sesiune de 80 minute în 2 părți a câte 40 minute și o pauză de 10 minute între ele. Ultimele 20 minute sunt alocate părții creative- pictură în acuarelă, în diferite tehnici.

În cadrul programului Zbor printre stele propunem o viziune interdisciplinară pornind de la subiectul care a fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri: Universul. Participăm la un tur virtual la Muzeul Hărților pentru a rezolva un quizz despre constelații și mitologie.

Nașterea Universului, relativitatea Timp-Spațiu în Cosmos, influența Lunii asupra Pământului și oamenilor, relația omului cu stelele, legende despre aștri -toate aceste teme l-au preocupat pe poetul romantic Mihai Eminescu și, în egală măsură, pe oamenii de știință și pe artiștii vizuali. Povestim din cărțile pentru copii și privim fragmente din filmele documentare ale astrofizicienilor Stephen Hawking și Neil deGrasse Tyson.

Calendarul atelierelor:

Duminică 21 noiembrie, ora 11:00 –  Luceafăr blând
Viziunea asupra Luceafărului în poezia lui Eminescu și descoperirile științei despre planeta Venus. Ilustrăm o strofă din poezia „Luceafărul”.

Duminică 28 noiembrie, ora 11:00 –  La steaua
Timpul și Spațiul în poeziile „La steaua” și „Scrisoarea I”, și în concepția științifică; Astro ABC despre stele și constelații. Pictăm un cer de stele.

Duminică 5 decembrie, ora 11:00 –  Regina nopții
Motivul lunii în poezii eminesciene; descoperiri ale oamenilor de știință despre legătura dintre Pământ și Lună. Pictăm un peisaj luminat de Lună.

Duminică 12 decembrie, ora 11:00 – Un punct se mișcă
Nașterea Cosmosului în poeziile lui Mihai Eminescu, paralelă cu teoria lui Stephen Hawking despre Univers. Pictură în culori primare- Eu și Universul.

Duminică 19 decembrie, ora 11:00 –  Stele cu noroc
Legătura dintre oameni și stele, în poezii de Mihai Eminescu și în legende, teorii ale astrologilor și astronomilor despre influența stelelor asupra destinului oamenilor.
Mergând după rază-pictăm scena apariției stelei de la Bethleem care i-a condus pe magi.

 

Vârste recomandate:  6-10 ani;

Desfășurare: online, pe Zoom – 80 de minute, în 2 reprize;

Taxă: 30 lei/copil; 50 lei/ 1 adult și 1 copil;

Participare: pe bază de rezervare și achitarea unui avans; toate detaliile despre program, participare, plată se găsesc AICI!

Programul va fi susținut de Daniela Mișcov, educator cultural la Asociația Artelier D.